Norsk Fjordhäst

Fjodingen är en "lätt kallblodshäst".

Fjordhästen är en norsk hästras. Rasen har i århundraden levt i Västnorge, i fjordområden med karga jordbruks- och skogstrakter och med övervägande fjällterräng. I Norge kallas den för Vestlandshästen. Här kan den ha funnits sedan före vikingatiden. Den kan sedan ha utvecklats till de norska vikingarnas ridhäst. Genom den karga och krävande fjällterrängen har fjordhästen fått en mycket stark konstitution, samt ett fantastiskt terrängsinne.
Man tror att ursprungshästarna i förhistorisk tid kom invandrande till Norge österifrån. Likheten med Przewalskihästen och Tarpanen är än idag slående. Från dessa ursprungshästar kommer fjordhästens färg , den s.k. viltfärgen. Denna färg som kallas black finns i olika nyanser med mörkare rand i manen och svansen, samt ål längs ryggen och ofta mörka zebraränder på benen.

Fjordhästen är stark och tålig vilket gör den lämplig både som rid- och körhäst.

Färgen är det mest kännetecknande för rasen. Alla fjordingar är blacka, allt från den mörkaste till den ljusaste, vilka i ordningsföljd blir: Mörkbrunblack (förkortas Mbrbl), brunblack (Brbl), ljusbrunblack (Ljbrbl), rödblack (Rödbl), musblack (Mbl) samt vitblack (Vitbl). Vanligast är ljusbrunblack. Vidare skall fjordingen ha ståndman (det är en styggelse med en fjording med lång man), ål och zebratecken på benen.

Uppfödningsländer
Fjordhästen kommer visserligen fran Norge, men den föds upp i hela Skandinavien med undantag av Island. Den föds också upp i Tyskland, Holland och har exporterats till andra länder längre bort belägna som exempelvis USA.

Källor: Gotlands fjordhästförening

Vill du läsa mer om fjordingar?: http://home.swipnet.se/gotlands-fjordhestforening/


Klicka HÄR för att komma tillbaka till djurens sida.